Lokale lasten omlaag in Lingewaard

Lokale lasten in Lingewaard gaan komend jaar omlaag met ruim 17,50 euro. Dat meldden burgemeester en wethouders vrijdag.

Een inwoner met een eigen huis en een hond betaalt dit jaar nog 848,50 euro aan belastingen. Dat dit bedrag komend jaar daalt, komt vooral doordat de rioolheffing verder omlaag gaat. Dat is onder meer mogelijk omdat de rente op leningen die de gemeente afsluit voor onderhoud en vervanging van rioolbuizen, laag is. Daarnaast teert de gemeente in op geld dat ze in kas heeft voor groot onderhoud. Gemeenten mogen niet verdienen op de rioolheffing.

Duurste gemeenten

Lingewaard hoort door een exorbitante stijging van de onroerend zaakbelasting in 2012 nog altijd wel tot de duurste gemeenten van Nederland. Indertijd ging het tarief met 50 procent omhoog, om leningen te kunnen aflossen. Lingewaard ging die aan om onder meer een nieuw zwembad en nieuwbouw van het Over Betuwe College te kunnen financieren.

Schoolgebouwen

De gemeente voert de laatste jaren een zuinig beleid. Komend jaar ziet wethouder Financiën Helga Witjes toch ruimte om te investeren. Hoog op de wensenlijst staat de opknap van de Huissense wijk Zilverkamp. ,,En we hebben veel oude schoolgebouwen. Er komt een plan waarin staat hoe we daar mee omgaan.’’ Verder noemt ze dat geld wordt uitgetrokken voor een betere verkeersdoorstroming, bijvoorbeeld op de Ressensestraat.

Overbetuwe

Buurgemeente Overbetuwe stelt komende week het tarief voor volgend jaar vast. Nu ligt dat voor iemand met een hond op ongeveer 588 euro. Naar verwachting blijft dat bedrag ongeveer gelijk. Overbetuwe hoort qua lokale belastingen bij de goedkoopste van Nederland.

Bedragen moeten formeel nog later dit jaar door de raad worden vastgesteld.


Bron; De Gelderlander van 22 september 2017